A kérdés a múlt héten indult Kara Sevda – Végtelen szerelem című sorozat kapcsán vált aktuálissá, sokan és sokat beszélnek róla.

Nem tagadom, 5 percet néztem az első szinkronos részből, és nem bírtam tovább. Sajnálatos módon az egykor oly híres magyar szinkron mára elveszítette dicsőségét.

Szinkronnal vagy szinkron nélkül?

Van, amikor a szinkron jobb, mint az eredeti hang, de e sorozat kapcsán nekem nem ez jut eszembe. Hiányzik az oly megszokott törökös hanglejtés, a sok bátyám, testvérem, barátom megszólítás. Annak, aki nem hallotta az eredeti hangokat, biztosan tetszeni fog, de nagyjából 40 ezren nézzük hétről hétre a feliratozott videókat, így nem hiszem, hogy a szinkronos műsor nézettsége kimagasló lesz.

Jómagam az elejétől kezdve követem a sorozatot, jó pár részt le is fordítottam, készítem a feliratokat, vezetem a Facebook oldalunkat, feltöltöm a magyar feliratos részeket, ezért egészen más szemmel nézem a szinkronos részeket.

A Kara Sevdáról

A Kara Sevda története pengeélre tűzi a szerelmet, valamint azt, hogy mit tehetünk meg az ép ész határain belül és mit nem. Mit engedhet meg magának egy elkényeztet dúsgazdag, pszichopata a szerelemre hivatkozva?  Mennyit bír el egy szerelem, ami ráadásul szegény fiú – gazdag lány párosítás is?

Az a tapasztalatom egyébként, hogy a török sorozatokban ez a fajta ellentét gyakran feltűnik. Találkoztattunk már vele az Igazgyöngyben (Gümüş), a Tűz és Vízben (Kuzey Güney), valamint feltűnik a Seherezádéban is, bár nem ennyire kiélezetten.

A karakterek

Kemal Soydere karakterét Burak Özçivit játéka kelti életre (őt láthattuk már Bali Beyként a Szulejmánban). Kemal szegény családból származik, éppen befejezte az egyetem bányászmérnöki szakát, amikor is a buszon összetalálkozik a bohókás, mókára kész Nihannal. Kemal számára mindennél fontosabb a tisztesség, a tisztelet. Imádja a testvéreit, Zeynepet és Tarıkot. A szüleire felnéz, tiszteletet érez irántuk. Nihan lesz élete szerelme, aki már az első találkozásukkor megbabonázza.

Nihan Sezin (Neslihan Atagül Doğulu): Életvidám, igazi művészlélek, éppen első kiállítására készül. Van egy ikertestvére, Ozan, akiért az életét adná. Aztán ott van a gyerekkori ismerőse, Emir, akitől valójában a hideg rázza és menekül előle, mert retteg Emir mániákus szerelmétől.

Emir Kozçuoğlu (Kaan Urgancıoğlu): Igazi gazdag, beképzelt pszichopata. Azt hiszi, azért, mert pénze van, bármit megtehet és bármit megkaphat. Akármire képes azért, hogy megszerezze Nihant, nem riad vissza semmitől.

Leyla Acemzade (Zerrin Tekindor): Kemalt a fogadott fiának tekinti, míg Nihan az unokahúga. Segíti a szerelmeseket, közben küzd a féltékenységgel és kisebbségi komplexusokkal küzdő testvérével, Vildannal.

Vildan Sezin (Neşe Baykent): Leyla nővére, Nihan és Ozan édesanyja. A hatalmon kívül semmi más nem érdekli, a pénzért még a saját lányát is képes Emirhez kényszeríteni.

Ozan Sezin (Barış Alpaykut): Egy a betegsége mögé bújó elkényeztet anyuci kicsi fia, aki egyik éber pillanatában Emir áldozata lett a Nihan szerelméért folyó harcban. A színészt korábban láthattuk már Kurt Seyit öccsének a szerepében, a Kurt Seyit ve Şura sorozatban.

Önder Sezin (Kürşat Alnıaçık): szíve mélyén még mindig Leylát szereti, és bármit megtenne a gyerekeiért. Ő szintén Emir egyik áldozata lett a Nihanért folyó harcban.

Galip Kozçuoğlu (Burak Sergen): Emir apja, aki aljasságban és gátlástalanságban nem ismer határokat.

Zeynep Soydere/Sezin (Hazal Filiz Küçükköse): Egy igen ostoba lány, aki a pénzért és Emir iránti szerelméért bármire képes, ha kell a saját testvérét is többször elárulja.

Tarık Soydere (Rüzgar Aksoy): A Soydere szülők legidősebb gyermeke, aki a hagyomány szerint viszi tovább a családi vállalkozást. Mivel az irigysége Kemal irányába határtalan, ezért szövetségre lép Emirrel.

És végezetül jöjjenek a Soydere szülök: Fehime és Hüseyin Soydere (Zeyno Eracar, Orhan Güner): Hüseyin mindent megtesz, hogy egyben tartsa a családot, míg Fehime csapong a gyerekei között, éppen oda húz, ahová jónak látja.

A többi szereplő legyen meglepetés az új nézők számára, de az állításom továbbra is igaz: sosem tudsz felkészülni arra, ami következni fog. ?

Írta: Szentkutiné Csányi Judit

Kép forrás: ayyapım

0