Forrás: ayyapım

A magyarok török sorozat iránti szenvedélye a Seherezádé (Binbir gece) és Bosszú mindhalálig (Ezel) című sorozatokkal kezdődött, melyeket a magyar televízió is sugárzott. Természetesen ezek után egymást követték az újabb szinkronos török sorozatok.

A Szulejmán (Muhteşem Yüzyıl) idején jött az ötlet, hogy mi magunk is fordítsuk és feliratozzuk a török sorozatokat. Facebook csoportokba tömörülve kezdtük el a munkát. A Szulejmánt követte a Szerelemben háborúban (Kurt Seyit ve Şura) és a Tűz és Víz (Kuzey Güney). Természetesen ezeken kívül is van még jó pár az interneten, amelyek magyar feliratozással megtekinthetők.  Akad köztük történelmi témájú, mely az Oszmán Birodalom megalapítása előtti időszakról szól, van vígjáték is némi drámával fűszerezve és természetesen még több dráma.

Nálam úgy kezdődött a török sorozatok fordítása és feliratozása, hogy hirtelen ötlettől vezérelve feltettem egy kérdést a Facebook csoportunkban, arra voltam kíváncsi, a rajongók milyen új török sorozatot látnának szívesen. Ekkor jött a javaslat: Karadayı.

Több, mint 1 éve fejeztük be a sorozatot és így visszagondolva, nem voltam normális, hogy bele kezdtem, de nem bántam meg. A történet visszarepít bennünket a 70-es évek Törökországába, abba az időbe, amikor a családfő szava mindennél többet ért, és a szülők, valamint az egymás iránti tisztelet és szeretet még létezik. Megismerhetjük a 40 évvel ezelőtti korrupció és a hatalommal való visszaélés fájdalmas időszakát, akarva akaratlanul a szereplőkkel sírunk, nevetünk és izgulunk. Átragad ránk is az a fajta összetartozás, ami a mai világból hiányzik.

A Karadayı szóra nincs megfelelő fordítás, ezért azt használnám: „a nép hőse”.  Mivel a sorozat érzelmileg megterhelő, viszonylag kevés nézője van, aki viszont elkezdte nézni, nem bánta meg. 3 éven keresztül számos díjat nyert el Törökországban, és itt ismerhetjük meg Bergüzar Korel (Feride Sadoğlu szerepében), Kenan İmirzalıoğlu (Mahir Kara) és Çetin Tekindor (Nazif Kara) csodálatos színészi játékát.

Ezt követte a másik sorozat a Kara Sevda – Végtelen Szerelem, ahol Burak Özçivit (Kemal Soydere szerepében), Neslihan Atagül Doğulu (Nihan Sezin) és Kaan Urgancıoğlu (Emir Kozcuoğlu) szintén mesteri játékában gyönyörködhetünk. 2015 októberében került adásba az első rész Törökországban, és amikor megnéztem, nem is volt kérdés, hogy ez a sorozat nem maradhat magyar felirat nélkül, kis csapatommal elkezdtük a munkát.

Ismét egy olyan történetbe csöppenünk, ami rengeteget tanít az igazság utáni harc és vágy küzdelméről, és persze nem másodlagos a szerelem sem. Mint oly sokszor a török sorozatokban, tündérmesében érezhetjük magunkat, ugyanakkor kiéleződik a szegénység és gazdagság közötti hatalmas különbség is. Vajon mennyit bír el egy szerelem? Képes minden határon túlmenni és kiállni az igazságért?

Azóta ez a sorozat Törökországban már véget ért és tavaly az Emmy díj átadón elnyerte a legjobb külföldi kategória-ban jelölt sorozat díját. Először nyert török sorozat nemzetközi díjat amire méltán büszkék lehetnek a készítők.

Írta: Szentkutiné Csányi Judit

0